Το φωτογραφικό στιγμιότυπο είναι από ομιλία του Βασίλη Μπεκίρη πριν από τις εκλογές του 1981, στην Ερυμάνθεια της Τριταίας.
Τι έλεγαν οι ψηφοφόροι που ψήφιζαν Ν.Δ. στις εκλογές του 1981 στην περιοχή της Τριταίας.
Η φράση αυτή είναι γνωστή στην περιοχή της Αχαΐας. Τελευταία πληροφορήθηκα ότι τη φράση αυτή τη μετέφερε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματός του, χωρίς να γνωρίζω ακριβώς τον λόγο που μεταφέρθηκε.
Πώς όμως προέκυψε η φράση αυτή; Γιατί ελέχθη και ποιοι ήταν οι πρώτοι που την ανέφεραν; Είμαστε στην προεκλογική περίοδο των εκλογών του 1981. Η Νέα Δημοκρατία στην κυριολεξία κατέρρεε.
Η προσπάθεια της Κυβερνήσεως του Γ. Ράλλη δεν μπορούσε να αναστρέψει το κλίμα. Η φράση του αειμνήστου Α. Παπανδρέου ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» είχε απόλυτη εφαρμογή. Το ΠΑΣΟΚ με τις πολλές και μεγάλες υποσχέσεις είχε παρασύρει τον Ελληνικό λαό και καμία δύναμη δεν μπορούσε να αναστρέψει το κλίμα. Εκείνη λοιπόν την περίοδο η κατάσταση ήταν ακόμα δυσκολότερη στον νομό Αχαΐας.
Σε αυτό είχε βοηθήσει σημαντικά και η καταγωγή του Παπανδρέου, διότι οι Αχαιοί ήθελαν να γίνει για ακόμα μία φορά Πρωθυπουργός ένας άνδρας που καταγόταν από την Αχαΐα. Το χειρότερο εξ’ όλων ήταν ότι υπήρχε μεγάλος φανατισμός. Οι πολιτευτές οι δικοί μας δεν μπορούσαν να πάνε στα χωριά, διότι φανατισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν τους άφηναν να μιλήσουν. Τότε ανακαλύφθηκε και η λέξη «διάλογος». Όπου πηγαίναμε οι οπαδοί και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούσαν διάλογο και προέβαλαν διάφορα επιχειρήματα με αντικειμενικό στόχο να διαλύουν τις συγκεντρώσεις μας.
Μεγαλύτερες δυσκολίες συνάντησαν οι Υπουργοί της Κυβέρνησης Καραμανλή Κ. Στεφανόπουλος και Α. Ζαΐμης, τους οποίους θεωρούσαν υπαίτιους της ένταξης της χώρας μας στην Ε.Ο.Κ. και της οικονομικής κρίσεως που είχε ξεσπάσει εκείνη την περίοδο λόγω των επανειλημμένων πετρελαϊκών κρίσεων.
Σε αυτό το κύμα των αντιδράσεων προσωπικά περνούσα με σχετικό αέρα. Η συχνή επαφή που είχα τα προηγούμενα χρόνια με τα χωριά μας σε συνδυασμό με τις πολλές εξυπηρετήσεις που είχα κάνει για κοινοτικά και άλλα κοινωφελή έργα, βοήθησαν ώστε με άνεση να κάνω τις περιοδείες μου, χωρίς μεγάλες αντιδράσεις.
Ήταν όμως και μια περιοχή, η περιοχή της Τριταίας, πατρίδα των Παπανδρέου, όπου δεν είχε πάει κανένας υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, φοβούμενος τις αντιδράσεις των κατοίκων, οι οποίοι όλοι σχεδόν ήθελαν να γίνει Πρωθυπουργός ο Α. Παπανδρέου.
Σε μία σύσκεψη που έγινε στο Κόμμα, ο επικεφαλής του συνδυασμού Κ. Στεφανόπουλος, ρώτησε όλους τους υποψήφιους Βουλευτές, ποιοι θα ήθελαν να περιοδεύσουν στα χωριά της Τριταίας. Κανένας όμως από τους παριστάμενους δεν προθυμοποιήθηκε να πάει. Τότε ο Κωστής εστράφη προς εμένα και σε φιλικό τόνο μου είπε: «Βασίλη, ο μόνος που μπορείς να πας στη Τριταία είσαι εσύ. Κανένας άλλος από εμάς δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τέτοια επίσκεψη».
Μετά από την πρόταση αυτή προσωπικά δεν μπορούσα να αρνηθώ και απάντησα ότι αφού το θέλει το Κόμμα θα πάω. Όντως την επομένη άρχισα να περιοδεύω τα χωριά της Τριταίας. Πρέπει εδώ να τονίσω ότι στην Τριταία είχα πολλούς και καλούς φίλους. Επίσης είχα κάνει πολλές εξυπηρετήσεις και σε προσωπικό αλλά και σε κοινοτικό επίπεδο. Έτσι είχα τη συμπαράσταση πολλών φίλων, οι οποίοι με βοήθησαν στο δύσκολο και τολμηρό έργο που είχα αναλάβει.
Περιοδεύοντας τα χωριά της Τριταίας με έπιασε πραγματικό «πανικός». Όλα τα σπίτια είχαν σημαίες του ΠΑΣΟΚ και φωτογραφίες του Α. Παπανδρέου. Από αυτόν τον γενικό κανόνα δεν εξαιρούντο ούτε τα σπίτια των δικών μας οπαδών. Οι φίλοι μου, συνέστησαν να μην εκφωνήσω πολιτικούς λόγους αλλά πέραν από τα Κόμματα να μιλάω για το πρόσωπό μου βασιζόμενος στα έργα που είχα κάνει.
Με τον τρόπο αυτό άρχισαν σιγά-σιγά οι κάτοικοι της περιοχής, να σιγοψιθυρίζουν ότι «εμείς εδώ ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ-Μπεκίρη».
Το σύνθημα αυτό άρεσε σε πολλούς δικούς μας οπαδούς, οι οποίοι άρχισαν να το διαδίδουν και μετά τις εκλογές. Πολλοί ακόμα και σήμερα το επαναλαμβάνουν σε περιπτώσεις που θέλουν να δείξουν την υπερκομματική σημασία της ψήφου. Αυτή είναι η ιστορία ενός συνθήματος, το οποίο έχει διαδοθεί χωρίς τη θέληση τη δική μου. Αφού όμως επικράτησε είμαι υποχρεωμένους για ιστορικούς λόγους να αναφέρω από πού και με ποιόν τρόπο προήλθε η φράση «ψηφίζω ΠΑΣΟΚ – Μπεκίρη».
Πηγή: εφημερίδα gnomip.gr