ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΚΑΔημήτρης Γκαβέρας: Πρόταση δημιουργίας προπονητικού κέντρου στην ορεινή Αχαΐα

Δημήτρης Γκαβέρας: Πρόταση δημιουργίας προπονητικού κέντρου στην ορεινή Αχαΐα

Σε συνάντηση με τοπικούς φορείς της ορεινής Αχαΐας ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος και γνωστός δικηγόρος Δημήτρης Γκαβέρας τόνισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός σύγχρονου, λειτουργικά άρτιου και πρότυπου Αθλητικού Κέντρου για τις ανάγκες των αθλητικών σωματείων του τόπου μας και όχι μόνο.

Στα πρότυπα αντίστοιχων Κέντρων της Ευρώπης αλλά και της Βόρειας Ελλάδας, να γίνει πραγματικότητα αυτό το έργο που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ομάδων μας και θα προσελκύσει, ειδικά τη θερινή περίοδο, σπουδαία αθλητικά clubs να πραγματοποιήσουν εκεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας τους. Οι εξαιρετικές κλιματικές συνθήκες της ορεινής Αχαΐας είναι ιδανικές για την προετοιμασία των αθλητών. Με αυτό τον τρόπο εκτός από την εξαιρετική αυτή δομή, προκύπτουν σημαντικά και πολύπλευρα οφέλη για την οικονομική δραστηριότητα του τόπου μας.

«Στην ιδέα -πρόταση αυτή, που επεξεργαζόμαστε με τους συνεργάτες μου και που έχει ήδη προκύψει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και από ιδιώτες, προβλέπεται η δημιουργία ενός προπονητικού κέντρου» :

Γήπεδο ποδοσφαίρου για επίσημους αγώνες, κατηγορίας 2, διαστάσεων αγωνιστικού χώρου 105Χ68 μέτρα, με φυσικό χλοοτάπητα, σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές και τις οδηγίες της UEFA, χωρητικότητα μεγαλύτερη από 1500 θεατές, όλοι καθήμενοι, που θα μπορεί να φιλοξενεί διεθνείς αγώνες της Εθνικής Ελπίδων Κ-21 αλλά και φιλικούς αγώνες. Η μελέτη προβλέπει το γήπεδο στην τελική του μορφή να είναι πλήρως στεγασμένο σε κάθε τομέα καθώς και την δυνατότητα επέκτασης ώστε να μπορεί να καλύψει μελλοντικά ακόμη και τις απαιτήσεις ενός γηπέδου κατηγορίας 3.
Κτίριο αποδυτηρίων, σε χωρική και λειτουργική συνέχεια του κεντρικού γηπέδου ποδοσφαίρου, που εκτός από τα βασικάαποδυτήρια θα περιλαμβάνει και πέντε κοινά αποδυτήρια – το ένα που θα χρησιμοποιείται από την φιλοξενούμενη ομάδα για λόγους καλής φιλοξενίας αλλά και σύμφωνα με τις οδηγίες της UEFA .

Στο συγκρότημα του γηπέδου προβλέπονται επίσης και όλοι οι χώροι που προδιαγράφονται από την UEFA αλλά δεν υπάρχουν στο αρχικό κτιριολογικό πρόγραμμα, ώστε το γήπεδο να είναι κατηγορίας 2 και να μπορεί να φιλοξενήσει διεθνείς αγώνες (χώροι για δημοσιογράφους – τύπο, μικτή ζώνη, αίθουσα τύπου, χώροι για αναμεταδόσεις – TV Studio, αίθουσα VAR, χώροι για επισήμους, χώροι για ball boys – ball girls, χώροι αστυνομίας – ασφάλειας, χώροι υγιεινής θεατών, χώροι μόνιμου προσωπικού, αποθήκες, χώροι ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, χώροι συγκέντρωσης – αποκομιδής απορριμμάτων. κτλ).

Κτίριο αποκατάστασης / αποθεραπείας (οι χώροι είναι σε άμεση σύνδεση με το γήπεδο ποδοσφαίρου και τα αποδυτήρια των ομάδων αλλά ταυτόχρονα μπορούν να λειτουργούν και αυτόνομα και να εξυπηρετούν είτε μεμονωμένους αθλητές είτε και άλλες ομάδες).
Αποθήκη ρουχισμού και εξοπλισμού (σε συνέχεια των αποδυτηρίων και των υπολοίπων χώρων του γηπέδου αλλά και σε σύνδεση με τον ξενώνα).
Αποθήκη εξοπλισμού και συντήρησης γηπέδων.
Οι αίθουσες σεμιναρίων / εκδηλώσεων σε άμεση σύνδεση με το γήπεδο αλλά και με την ελεγχόμενη στεγασμένη πλατεία του Αθλητικού Κέντρου, ώστε να μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα, να μπορούν να ενοποιηθούν αλλά και να επεκταθούν στον στεγασμένο εξωτερικό χώρο.
Καφεστιατόριο (η επιλογή της θέσης του έγινε έτσι ώστε αφενός να αποτελεί σημείο αναφοράς και να εξυπηρετεί το σύνολο των εγκαταστάσεων και αφετέρου να μπορεί να λειτουργήσει και αυτοτελώς δίχως η λειτουργία του να επηρεάζει άλλες δραστηριότητες στο αθλητικό κέντρο).
Ξενώνες φιλοξενίας (σε άμεση σύνδεση με το κτίριο των αποδυτηρίων αλλά και το σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων μέσω της προστατευόμενης πλατείας του γηπέδου).
Δύο (2) βοηθητικά γήπεδα διαστάσεων 105Χ68 μέτρα, με φυσικό χλοοτάπητα, με χωρητικότητα μεγαλύτερη των 50 θεατών. Περιμετρικά των γηπέδων υπάρχει στίβος εκγύμνασης των αθλητών.
Τέσσερα (4) μικρότερα γήπεδα διαστάσεων 40Χ20 μέτρα, που θα ενώνονται σε ένα κανονικό γήπεδο διαστάσεων 105Χ68 μέτρα, με συνθετικό χλοοτάπητα.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως η μελέτη επιτρέπει την σταδιακή ανάπτυξη του συγκροτήματος όσο και μελλοντικές επεκτάσεις, κτιριακές προσθήκες αλλά και χωρικές μεταβολές, δίχως να αλλοιώνεται ούτε στο ελάχιστο η συνολική αισθητική, η οργάνωση των λειτουργιών και ο χαρακτήρας των εγκαταστάσεων.

Χωροθέτηση γραφείων, της Σχολής Προπονητών, την δημιουργία αιθουσών σεμιναρίων για την εκπαίδευση των διαιτητών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων, όπως ξενώνες φιλοξενίας για μικρό αριθμό νεαρών, κυρίως αθλητών και ανάλογες υπηρεσίες καφεστιατορίου για τις ανάγκες όλων των πιο πάνω δραστηριοτήτων της.

Σε όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού βασικές συνθετικές αναφορές υπήρξαν η ενεργειακή αυτονομία του συγκροτήματος, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός του και η αξιοποίηση των ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας (γεωθερμική ενέργεια, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην οροφή του γηπέδου, συλλογή, ανακύκλωση και αξιοποίηση βρόχινου νερού μέσω της επιφάνειας του στεγάστρου και της πρόβλεψης υπόγειων δεξαμενών, ανακύκλωση απορριμμάτων, επιλογή υλικών με οικολογικό χαρακτήρα, πρόσβαση ποδηλάτων), καθώς και πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση των ατόμων με ιδιαιτερότητες – ΑΜΕΑ.

Το προπονητικό αυτό κέντρο θα λειτουργεί καθ όλη τη διάρκεια του έτους και ως camp για μαθητές – επισκέπτες από όλη την Ευρώπη.

Σχετικά

Εορταστικές ευχές από το Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας

Με αφορμή την εορταστική περίοδο, το Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας...

Ανθρωπιά και αλληλεγγύη στους πληγέντες της Τριταίας

Σε μια συγκινητική πρωτοβουλία, στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου...

Σημαντικοί αγώνες για τις ομάδες του Ερυμάνθου

Η αγωνιστική δράση για τις ομάδες του Ερυμάνθου συνεχίζεται...

Mεγάλη απάτη με κρυπτονομίσματα στην Αχαΐα

Νέα μεγάλη απάτη με κρυπτονομίσματα καταγράφει το Αστυνομικό Δελτίο...