ΑρχικήΑΧΑΪΑΑσφυκτικά χρονικά περιθώρια για την κατάρτιση προϋπολογισμών των ΟΤΑ για το 2025

Ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την κατάρτιση προϋπολογισμών των ΟΤΑ για το 2025

Οικονομικών και Εσωτερικών με κοινή απόφαση καλούν τους ΟΤΑ να καταθέσουν σχέδια των ενοποιημένων προϋπολογισμών έως και την 1η Σεπτεμβρίου ενώ η κατάσταση παραμένει ασφυκτική από τις αρχές του χρόνου λόγω των αυξήσεων στη μισθοδοσία, της επιβολής του τέλους ταφής αλλά και άλλων προβλημάτων όπως το κόστος των καθαρισμών και της πυροπροστασίας μετά και το «πάγωμα» των προσλήψεων εποχικών υπαλλήλων τους οποίους χρηματοδοτούσε η ΔΥΠΑ (Κοινωφελής Εργασία).
Δήμαρχοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας βρέθηκαν πρόσφατα στην ΚΕΔΕ η οποία

συνεδρίασε εκτάκτως για να εκτιμήσει ότι οι προϋπολογισμοί «δεν βγαίνουν» και να

υποβάλει αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση, μέχρι το τέλος 2024, μέσω των ΚΑΠ με ποσό 42 εκατ. ευρώ.

Ζητά επίσης να καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό το υπερβάλλον ενεργειακό κόστος των δήμων, να καταργηθούν διατάξεις μνημονιακού χαρακτήρα, οι οποίες βάζουν φρένο στις νομικές προβλέψεις για όσα δικαιούνται οι ΟΤΑ και να επιστραφεί άμεσα το τέλος ταφής.

Στο τραπέζι, όπως είναι γνωστό, παραμένει η πρόταση – προειδοποίηση εκ μέρους των δημάρχων της Δυτικής Ελλάδας για αναστολή λειτουργίας των δήμων σε ένδειξη

διαμαρτυρίας για την οικονομική ασφυξία που επικρατεί, για το «πάγωμα» των έργων λόγω της αναστολής πληρωμών στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος αλλά και για τα προγράμματα του ΥΠΕΣ για τους δήμους όπως το «Φιλόδημος».

Η απόφαση είχε ληφθεί πριν από τις ευρωεκλογές με εισήγηση, εκ μέρους του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δημάρχων Δυτικής Ελλάδας Θανάση Παπαδόπουλου για συμβολική κινητοποίηση και κλείσιμο των δημαρχείων. Στο τραπέζι προεκλογικά τέθηκαν και άλλες προτάσεις όπως η μεταφορά της ημερομηνίας της κινητοποίησης κοντά στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Στόχος της πρότασης αυτής για κινητοποίηση πριν από το Συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο (6-9/11/2024) είναι η ηγεσία της ΚΕΔΕ να δεχθεί πιέσεις «από κάτω» προκειμένου να σκληρύνει τη στάση της έναντι των κυβερνητικών.

Η κινητοποίηση και το κλείσιμο των δημαρχείων μπήκε σε καθεστώς… αναμονής καθώς εκκρεμούσαν οι πρώτες επαφές και το πρώτο «δείγμα γραφής» εκ μέρους της νέας ηγεσίας του ΥΠ.ΕΣ., του Υπουργού Θεόδ. Λιβάνιου και του Υφυπουργού με αρμοδιότητα την Τ.Α. Βασ. Σπανάκη.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας κ. Παπαδόπουλος αξιοποίησε την ευκαιρία που

δόθηκε την Τετάρτη στην ΚΕΔΕ για την γνωμοδότηση επί της κατάρτισης προϋπολογισμών δήμων για το 2025 για να επαναφέρει το θέμα με την οικονομική ασφυξία των δήμων «κάποιοι από τους οποίους βρίσκονται σε καθεστώς χρεωκοπίας και δεν μπορούν να κλείσουν τους προϋπολογισμούς τους» όπως αναφέρει.

«Τα δημαρχεία πρέπει να κλείσουν διότι μόνο έτσι θα αντιληφθούν και οι ίδιοι οι δημότες μας ποιος φταίει που έχουν σταματήσει τα έργα και επίσης γιατί οι δήμοι, αυτό το καλοκαίρι, δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις ανάγκες και απαιτήσεις της καθημερινότητας» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος στην «Γνώμη».

Όπως επισημαίνει ακόμη, εδώ και μια διετία έχουν παγώσει οι προσλήψεις μέσω της

Κοινωφελούς ενώ δεν υπάρχει απάντηση στις χρόνιες διεκδικήσεις για την διοικητική

αυτοτέλεια των ΟΤΑ να μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό μέσα από τις

ανταποδοτικές εισπράξεις ώστε να ωφελούνται οι πολίτες που πληρώνουν.

«Η άποψή μου είναι η κοινοποίηση με τα κλειστά δημαρχεία να προχωρήσει, από την

πλευρά της κυβέρνησης ο χρόνος φαίνεται ότι περνά αλλά δεν υπάρχει διάθεση να

νομοθετήσουν με βάση τα αιτήματά μας. Δεν είναι θέμα κομματικό να επισπεύσουμε τις αντιδράσεις μας, από την εμπειρία μας τόσο χρόνια αυτό προκύπτει, ότι θα βρεθούμε εκτεθειμένοι οικονομικά στο τέλος του χρόνου και θα συμπλεύσουμε στο τέλος όλοι οι δήμαρχοι, χωρίς χρωματικούς διαχωρισμούς» συμπληρώνει ο κ. Παπαδόπουλος. Και καταλήγει σε σχέση με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ: «Αν δεν υπάρχουν λεφτά, πρέπει κάποιος να βγει και να μας το πει και να μιλήσει με ειλικρίνεια για την οικονομική κατάσταση της χώρας και την τύχη των απλήρωτων λογαριασμών της Περιφέρειας».

Σχετικά

Εθελοντικός καθαρισμός από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Βασιλικού για την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς του χωριού

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βασιλικού "Ο Άγιος Αθανάσιος" αναλαμβάνει πρωτοβουλία...

X. Aλεξοπούλου: Πλέγμα προστασίας των Προστατευόμενων Προϊόντων της Αχαΐας

Στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί του Νομοσχεδίου...

Στήριξη και δέσμευση από τον Θ. Λουλούδη στην AgreXa 2024

Η AgreXa 2024, η 21η Αγροτική Έκθεση Χαλανδρίτσας, υποδέχθηκε...