Κερδοσκοπία στην τιμή της φέτας, καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι και καλούν το κράτος να πάρει μέτρα για την προστασία των καταναλωτών. Μιλώντας στο Dnews, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος, καταγγέλλει τις βιομηχανίες γάλακτος και τα σούπερ μάρκετ, ότι εκτοξεύουν την τιμή του προϊόντος χωρίς λόγο και φτάνουν σε υπέρογκα περιθώρια κέρδους.
«Οι βιομηχανίες γάλακτος, μειώνουν την τιμή αγοράς του γάλακτος από εμάς και ο καταναλωτής πληρώνει πολλά χρήματα στο ράφι, όταν την αγοράζει», σημειώνει ο κ. Πεβερέτος και συμπληρώνει: «Από 1,58 ευρώ που πωλούσαμε πέρσι το λίτρο, μέχρι τον Σεπτέμβρη, έχουμε πέσει κάτω και από 1,50 ευρώ, το πρόβιο. Το γίδινο γάλα από 1,2-1,3 ευρώ το λίτρο, το έχουν ρίξει κοντά στα 90 λεπτά του ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι φτιάχνουν φέτα με πολύ μικρότερο κοστολόγιο. Κανονικά θα έπρεπε η φέτα να πηγαίνει στον καταναλωτή, σε μειωμένη τιμή. Δεν νοείται να μας καταστρέφουν εμάς με τέτοιες τιμές αγοράς στο γάλα, αφού το δικό μας κόστος είναι 1,62 ευρώ ανά λίτρο στο λίτρο στο πρόβιο και στο 1,20 ευρώ το λίτρο στο γίδινο.
Έτσι μπαίνουμε μέσα εμείς και ο καταναλωτής αγοράζει πολύ ακριβά τη φέτα. Φανταστείτε ότι στην Ισπανία, για το ίδιο γάλα, οι παραγωγοί πληρώνονται από 1,80-2 ευρώ το λίτρο το πρόβιο. Και για τυριά που φτιάχνουν οι Ισπανοί, που δεν είναι ΠΟΠ, όπως τα δικά μας. (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης). Είμαστε οι μοναδικοί που παράγουμε φέτα στην Ευρώπη, έχουμε κατακυρώσει το όνομα. Οι καταναλωτές όμως, αγοράζουν πολύ ακριβά τη φέτα. Και με δεδομένο ότι οι τιμές του φυσικού αερίου, που χρησιμοποιούν για την παραγωγή της φέτας οι βιομηχανίες, βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο», σημειώνει.
Ο κ. Πεβερέτος εξηγεί στο Dnews, όλη τη διαδικασία παραγωγής της φέτας και το κόστος, υπογραμμίζοντας το τεράστιο περιθώριο κέρδους, των βιομηχανιών και των σούπερ μάρκετ.
«Οι βιομηχανίες και τα σούπερ μάρκετ βγαίνουν κερδισμένοι από όλο αυτό, αφού δουλεύουν με έως και 35% μικτό κέρδος. Κατά τη γνώμη μου, έπρεπε η φέτα να κάνει 10,5 το πολύ 11 ευρώ. Υπάρχουν βιοτεχνίες, στην επαρχία, που πωλούν φέτα με 10,5 ευρώ το κιλό. Ακόμα και σε αυτή την τιμή, οι βιοτεχνίες κερδίζουν. Φανταστείτε τι γίνεται στα σούπερ μάρκετ. Να υπολογίσετε ότι ένα κιλό φέτα, θέλει, έως 4 κιλά γάλα για να παραχθεί, άρα γύρω στα 6 ευρώ το κιλό. Να βάλουμε και ένα ευρώ για τα υπόλοιπα (συσκευασία κλπ), πάμε στα 7 ευρώ. Περίπου με 8 ευρώ, αγοράζουν τα σούπερ μάρκετ. Πόσο κέρδος βάζουν, για να πωλούν 14 και 15 ευρώ;», καταλήγει.
Οι κτηνοτρόφοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των αγροτών και την Πέμπτη το μεσημέρι, εκπρόσωποί τους θα έχουν συνάντηση με όλους τους συναρμόδιους αρμόδιους φορείς και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για να εξεταστεί το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί και η περίπτωση δύο εταιρειών, που διακινούν νοθευμένη με αγελαδινό γάλα φέτα, στην Γερμανία.