Άρθρο του Θεοφάνη Γιαννακόπουλου
Η παρούσα ανάρτηση έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση και την γνωστοποίηση κάποιων χρόνιων προβλημάτων των χωριών μας Δεν έχει σκοπό την σπορά αιχμών ,διχόνοιας ή ακόμα και την άσκηση πολιτικής ή αντιπολίτευσης ,καθώς και στοχοποίησης η “εκτόξευσης” κατηγοριών προς οποιοδήποτε άτομο ή ομάδα ατόμων. Δεν θα ήθελα να δοθεί οποιαδήποτε πολιτική χρεία.
Έτσι λοιπόν απευθύνομαι σε όλους τους υποψήφιους συνδυασμούς των προσεχών εκλογών για τον Δήμο μας και φυσικά στους υποψήφιους προέδρους κοινοτήτων μας ,θεωρώντας ότι ανεξάρτητα από την έκβαση των επικείμενων δημοτικών εκλογών ,όλοι οι υποψήφιοι ,εκλεγμένοι και μη,θα εργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων αυτού του τόπου, από όποια θέση και αν βρεθούν.Για αυτό άλλωστε δεν θέτει υποψηφιότητα κάποιος; Για να εργαστεί για το καλό του τόπου.!!!
Δεν μπορώ να γνωρίζω όλα τα προβλήματα και σίγουρα όχι για άλλα χωριά πλην αυτού που ζω και αυτών που διασχίζω και επισκέπτομαι συχνά. Σε κάποια άλλη ανάρτηση θα αναφερθώ στις γύρω περιοχές και χωριά . Σε αυτήν εδώ όμως θα αναφερθώ στην Δαφνούλα.
Η Δαφνούλα όπως και τα άλλα χωριά ,αντιμετωπίζει πολλά και χρόνια προβλήματα.Είναι ένα χωριό που η πλειοψηφία των κάτοικων του είναι ΜΟΝΙΜΟΙ κι όχι εποχικοί επισκέπτες.
Στην Δαφνούλα λοιπόν διαβιούν μόνιμα περισσότερες από 47 οικογένειες ,χωρίς να υπολογίσουμε μέσα σε αυτές οικογένειες που διαμένουν και στην κοντινή πόλη της Πάτρας και έρχονται να εργαστούν καθημερινά εδώ ή διαμένουν στο χωριό “μέρα παρά μέρα” ή τους ετεροδημότες που έρχονται στις εορτές και το καλοκαίρι.
Παρόλα αυτά,τόσα χρόνια δεν κατέστη δυνατό να αποκτήσει μια πλατεία ,να υπάρχει ένας χώρος βρε παιδί μου, που θα μπορεί ο κόσμος να συναντηθεί ,να συναναστραφεί, να βρεθούν τα παιδιά,αφού και η μοναδική απαρχιωμένη παιδική χαρά ,με γνώμονα την ασφάλεια,”ξηλώθηκε” από το παλιό σχολείο-κατηχητικό ,.
Όμως αντί να τοποθετηθεί η σύγχρονη παιδική χαρά στο ίδιο χωριό , τελικά τοποθετήθηκε στο Σταροχώρι (που καλώς τοποθετήθηκε εκεί ,όμως θα έπρεπε να λέμε “τοποθετήθηκε ΚΑΙ στο Σταροχώρι” ,οχι μόνο στο Σταροχώρι) το οποίο απέχει ΑΡΚΕΤΑ ώστε να μπορούν να το επισκεπτούν οι οικογένειες.Το Σταροχώρι και η Δαφνούλα ,ανήκουν και τα δυο στην δημοτική ενότητα Φαρρών ,στην κοινότητα Σταροχωρίου.όμως το Σταροχώρι απέχει από την Δαφνούλα 3+ χιλιόμετρα και στην πραγματικότητα είναι διαφορετικά χωριά!Οπότε όταν ένα έργο αναγράφει κοινότητα Σταροχωρίου τελικά που απευθύνεται? ……
Πλέον των προαναφερόμενων, το χωριό διασχίζεται από την 111 Ε.Ο Πατρών-Τριπόλεως ,όπως κι άλλα χωριά σε όλο το μήκος της,με αποτέλεσμα τα διερχόμενα οχήματα να διασχίζουν τον οικισμό ,με μεγάλες ταχύτητες ,συχνά ιλιγγιώδεις,πολύ πάνω από το ασφαλέστατο όριο των 50 χλω,που αναγράφουν οι ταμπέλες στις εισόδους του χωριού επί της 111 και φυσικά με τεράστιο κίνδυνο για τους περίοικους .
Εδώ, να προσθέσω ότι η Δαφνούλα διαθέτει και ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ και εξαιρετικά ΜΑΡΚΕΤ-ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ και ΚΑΦΕΤΈΡΙΕΣ-ΚΑΦΕΝΕΙΑ και ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΨΗΣΤΑΡΙΕΣ-ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ και ΚΡΕΩΠΩΛΕΙΟ και ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ (ΑΤΜ) και ΣΤΑΘΜΟ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΎ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΚΑΝΙΖΑΤΕΡ ο πολυχώρος ΒΑΚΧΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΝ, ενω στα όρια του χωριού υπάρχει το πολυκατάστημα-καφέ αναψυκτήριο AΓΡΟΣ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙ ,το μεγάλο ΠΟΛΥΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ του ΚΟΣΜΑ και φυσικά ΟΙ ΜΥΛΟΙ ΑΧΑΙΑΣ ,τα οποία ΟΛΑ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ σφύζουν από δουλειά και είναι όλα κατά μήκος της 111, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο πεζοδρόμιο στην 111, κατά μήκος του χωριού ώστε να μπορούν να μετακινηθούν-περπατήσουν οι κάτοικοι, με ασφάλεια από τις οικίες τους προς την ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΊΟ και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χωριό ή προς τον “ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ” για να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του.
Γεγονός είναι ότι μεταξύ συνοικίας Σκεντζέικων και Μανέττα,λόγο των υψηλών ταχυτήτων και λόγω της καμπής που παρουσιάζει ο δρόμος ,έπειτα από κατηφορική ευθεία,έχουν γίνει ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ τροχαία
,ενώ στην διασταύρωση “Λαδά” (διασταύρωση Φαρέ ή Φαραί -Δαφνούλα- Βαλμαντούρα ) έχουν σημειωθεί τροχαία ατυχήματα με τραυματισμούς και πρόσφατα άλλο ένα θανατηφόρο!!!
Πολλές φορές λόγο των υψηλών ταχυτήτων με τις οποίες εισέρχονται στο χωριό τα κινούμενα αυτοκίνητα επί της 111 αλλά και της κακής ορατότητας στην διασταύρωση λόγω οχημάτων που σταθμεύουν στις γωνίες της διασταύρωσης επί της 111 και πάλι.
Όσο για την κατάσταση των δρόμων εντός του χωριού εκεί ……………………..
Και πάμε σε ένα άλλο τεράστιο θέμα που βασανίζει και κρατά στάσιμο το χωριό.
Οικισμοί
Για να επιτευχθεί αυτή η πολυπόθητη “ΑΝΑΠΤΥΞΗ” του χωριού μας , την οποία αναφέρουν όλοι ανεξαιρέτως στις ομιλίες τους,θα πρέπει να μπορούν να έρθουν να εγκατασταθούν στο χωριό νέοι κάτοικοι , να μπορούν να επιστρέψουν οι “ετεροδημότες” ή ακόμη και τα παιδιά μας να έχουν την δυνατότητα να εγκατασταθούν με την σειρά τους στις δικές τους κατοικίες .Θα πρέπει να μπορούν να δημιουργηθούν εμπορικά καταστήματα και γενικά επιχειρήσεις
Πως θα πραγματοποιηθούν αυτά,αφού τα όρια των οικισμών ,από τις προηγούμενες “ρυθμίσεις” είναι οριοθετημένα και διαμορφωμένα έτσι ώστε να μην είναι δυνατόν να χτιστεί οτιδήποτε άλλο?
Μια απλή έρευνα επί των ορίων των οικισμών και των τελευταίων “αναθεωρήσεων-επανακαθορισμών” θα δείξει οριοθετημένους οικισμούς που αφήνουν εκτός οικόπεδα-χωράφια εντός της Δαφνούλας , καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε ανάπτυξη και καταρρακώνοντας το χωριό μας .Για την ιστορία , ένα οικόπεδο 4 στρέμματα εντός οικισμού θα μπορούσε να βγάλει ίσως 4-5 οικοδομήσιμα οικόπεδα βοηθώντας, π.χ μια οικογένεια,να εγκατασταθούν οι “απόγονοι” της στον ίδιο χώρο χωρίς να χρειαστεί να γίνουν ετεροδημότες ή στην δημιουργία καταστημάτων ,.σε αντίθεση με ένα οικόπεδο 4 στρεμμάτων εκτός οικισμού που οριακά χτίζει κάποιος ένα οίκημα .Εντός οριοθετημένου οικισμού λοιπόν υπάρχει ανάπτυξη !Χωρίς οικισμό υπάρχει αυτή η χρόνια στασιμότητα και καταρράκωση που ζούμε.
ΕΝΑ ΠΛΕΟΝ ΚΟΜΒΙΚΟ ΧΩΡΙΟ (αφού είναι κόμβος για να πάμε προς Φαρέ-Ισωμα …Βιομηχανική ζώνη,Αγ,Ελεούσα,Βαλμαντουρα Ελληνικό ,προς Πάτρα,προς Τριταία -Τρίπολη κτλ) ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΆΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!!!
Και καταλήγουμε ότι:
-Αφού τα παιδιά μας και εμείς έχουμε ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους πολίτες , θα πρέπει να τοποθετηθεί παιδική χαρά ξανά στο χωριό μας και σύντομα ,όχι όταν αυτά πλέον θα είναι φοιτητές και οικογενειάρχες.
-Αφού λοιπόν όλοι έχουμε το δικαίωμα της ελεύθερης και ασφαλούς πρόσβασης σε δομές -Εκκλησίες-νεκροταφεία επιχειρήσεις , θα πρέπει να κατασκευαστεί ασφαλές πεζοδρόμιο στο χωριό, κατά μήκος της 111. Ίσως, στις εισόδους του χωριού επί τις 111,θα πρέπει να τοποθετηθεί φωτοσήμανση και κατάλληλα ανακλαστικά στο οδόστρωμα όπως αυτά στα διόδια, ή ότι άλλο χρειαστεί ώστε να περιοριστεί η ταχύτητα των διερχόμενων οχημάτων ,ίσως και στις διασταυρώσεις θα πρέπει να τοποθετηθούν οι γνωστοί πορτοκαλί κώνοι σήμανσης -κολονάκια,ώστε να μη σταθμεύουν οχήματα εκεί μειώνοντας έτσι δραστικά και επικίνδυνα την ορατότητα.
-Αφού λοιπόν έχουμε δικαίωμα, να έχουμε μια πλατεία σε αυτό το άμοιρο χωριό ,να μπορούν να κάτσουν σε παγκάκι της οι γηραιότεροι να μιλήσουν, να πάρουν ζωή , να χαρούμε μια βόλτα , θα πρέπει επιτέλους να δρομολογηθεί.
-Και αφού όλοι θέλουμε την ανάπτυξη ,θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το θέμα των επεκτάσεων και της δημιουργίας οικισμών
Όλα αυτά χωρίς τις γνωστές απαντήσεις τύπου “δεν είναι στην δικαιοδοσία μας ,είναι της περιφέρειας “ ή “και εγώ το έχω επισημάνει αλλά ….”κτλ
Ποιος άλλος θα πρέπει να διεκδικήσει την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών ,αν όχι οι ,από τον ίδιο τον πολίτη ,εκλεγμένοι για αυτή την αποστολή ?
Ίσως πλέον ,θα έπρεπε ΟΛΟΙ να σκεφτόμαστε και να δρούμε συλλογικά και μακροπρόθεσμα.
Όπως ανάφερα στην αρχή του κειμένου , η ανάρτηση έχει σκοπό την γνωστοποίηση 3-4 (μόνο) από το σύνολο των προβλημάτων της καθημερινότητας των κατοίκων εδώ.Δεν έχει σκοπό την σπορά αιχμών ,διχόνοιας ή ακόμα και την άσκηση πολιτικής ή αντιπολίτευσης ,καθώς και στοχοποίησης η “εκτόξευσης” κατηγοριών προς οποιοδήποτε άτομο ή ομάδα ατόμων.
Δεν θα ήθελα να δοθεί οποιαδήποτε πολιτική χρεία.
ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΤΟΣΟ ΚΟΜΒΙΚΗ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΔΑΦΝΟΥΛΑ….
ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ