ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΕπίδομα μητρότητας: Ποιες μητέρες θα λάβουν 780 ευρώ – Τι αλλάζει για...

Επίδομα μητρότητας: Ποιες μητέρες θα λάβουν 780 ευρώ – Τι αλλάζει για τις αγρότισσες

Μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες που γέννησαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά θα έχουν δικαίωμα να λάβουν το ειδικό επίδομα μητρότητας: Η χορήγηση της συγκεκριμένης παροχής επεκτείνεται και σε μη μισθωτές μητέρες και θα αρχίσει να αποδίδεται από την 1η Ιανουαρίου αναδρομικά και σε εκείνες που απέκτησαν παιδί πριν την έλευση του νέου έτους. Έτσι, θα λαμβάνουν μια επιπλέον ενίσχυση ανάλογη με αυτή που ήδη χορηγείται στις μισθωτές.

Και βεβαίως αυτή η παροχή είναι διαφορετική από το επίδομα κυοφορίας και λοχείας των 150 ευρώ, που λαμβάνουν για διάστημα 4 μηνών οι μη μισθωτές και το οποίο θα συνεχίσουν να λαμβάνουν. Πλέον, θα έχουν και το δικαίωμα μετά την γέννα να εισπράττουν και ποσό 780 ευρώ για 9 μήνες, άρα συνολικά 7.020 ευρώ. Την ειδική παροχή μητρότητας από τη νέα χρονιά μπορούν να την διεκδικήσουν αναδρομικά όσες γυναίκες μη μισθωτές απέκτησαν παιδί μετά τις 24 Σεπτεμβρίου του 2023.

Για ποιες μητέρες επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας

Όπως αναφέρει και το σχετικό νομοσχέδιο που βρίσκεται για συζήτηση στην Βουλή, θεσπίζεται για πρώτη φορά ειδική παροχή μητρότητας για τις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες, που θα λαμβάνουν για 9 μήνες τον κατώτατο μισθό (780 ευρώ σήμερα). Επιπλέον, το επίδομα επεκτείνεται και σε μισθωτές μητέρες του π. ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ.

Έτσι, όλες οι νέες μη μισθωτές, ασφαλιστικά ενήμερες μητέρες θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μητρότητας από τη ΔΥΠΑ ύψους 780 ευρώ (κατώτατος μισθός) για 9 μήνες.

Το επίδομα μητρότητας θα καταβάλλεται εφόσον η μητέρα έχει λάβει επιδότηση για κυοφορία και λοχεία από οποιοδήποτε ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή άλλον φορέα ασφάλισης ασθενείας μισθωτών.

Να σημειωθεί ότι μόλις πριν από ένα χρόνο το σχετικό επίδομα του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε από τους 6 στους 9 μήνες, ενώ προβλέφθηκε και η δυνατότητα μεταβίβασής του στον πατέρα.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ειδική παροχή μητρότητας
Τι ακριβώς αναφέρει όμως για την ειδική παροχή μητρότητας στο Άρθρο 148 του νομοσχεδίου;

«Θέσπιση ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

Η μητέρα ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας διάρκειας εννέα (9) μηνών, η οποία εκκινεί μετά τη λήξη του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ, βάσει του άρθρου 6 του ν. 4097/2012 (Α΄ 235), και συγκεκριμένα μετά το πέρας δεκατεσσάρων (14) εβδομάδων από την επομένη του τοκετού.

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) καταβάλλει στις δικαιούχους μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, κατόπιν ελέγχου ασφαλιστικής ενημερότητας.

Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών δικαιούνται και η τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η μη μισθωτή, που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των οκτώ (8) ετών. Για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου για τις έννοιες ‘’εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο’’ και ‘’ένταξη του παιδιού στην οικογένεια’’ ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 228 του π.δ. 80/2022 (Α’ 222).

Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά (7) μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας της παρ. 1 στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης. Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις παροχές της παρ. 1, εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

Η καταβολή της παροχής της παρ. 1 στις αγρότισσες χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τις ελεύθερες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες μητέρες αξιοποιείται ο Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α’ 152).

Από 1ης.1.2024 στους σκοπούς του ανωτέρω Ειδικού Λογαριασμού προστίθεται η προστασία της μητρότητας των αυτοαπασχολούμενων και των ανεξαρτήτως απασχολούμενων μέσω της ειδικής παροχής της παρ. 1 και αυτός μετονομάζεται σε Ειδικό Λογαριασμό υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων.

Την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν τέκνο έως και δεκατέσσερις (14) εβδομάδες πριν από τη λήξη του έτους 2023 και ειδικότερα έως και την 24/09/2023».

Σχετικά

Aντ. Κουνάβης: “Καταθέσαμε υποψηφιότητα υπεροχής” – Το ψηφοδέλτιο απαρτίζεται από 258 επιχειρηματίες

To ψηφοδέλτιο απαρτίζεται από 258 επιχειρηματίες Ο επικεφαλής του συνδυασμού ...

Xριστίνα Αλεξοπούλου: Στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Αχαΐας λόγω της ξηρασίας

Ερώτηση, στη Βουλή, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και...

Δ. Κανελλόπουλος: “Η δημοτική αρχή δημιουργεί μια παραπλανητική εικόνα προόδου”

Σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ερυμάνθου,...

Ερώτηση Κανελλόπουλου προς τη δημοτική αρχή για το αυτοκινητοδρόμιο

Ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Ερυμάνθου έθεσε στη Δημοτική...

Xρηματοδότηση έως 17.000 για νέες επιχειρήσεις, ποιοι είναι οι δικαιούχοι!

Θέμα ημερών είναι πλέον να ανακοινωθούν οι πληροφορίες για...