Ο Δήμος Ερυμάνθου, μαζί με τους Δήμους Αιγιάλειας και Καλαβρύτων, ανταποκρίθηκαν ενεργά τους προηγούμενους μήνες στην πρόσκληση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την υποβολή προτάσεων Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων. Ο σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η απόκτηση επιπλέον χρηματοδοτήσεων από το πρόγραμμα “Δυτική Ελλάδα 2021-2027” (ΕΣΠΑ) για έργα που θα ωφελήσουν την περιοχή τους τα επόμενα χρόνια, όπως αναφέρει και η εφημερίδα “Πελοπόννησος” στο δημοσίευμά της.
Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ερυμάνθου πρόσφατα ενέκρινε την πρόταση, έχοντας προηγηθεί εκδηλώσεις και διαβουλεύσεις σε όλους τους τρεις δήμους για την ενημέρωση και τη συμμετοχή του κοινού.
Το κοινό χαρακτηριστικό των τριών δήμων είναι η μείωση του πληθυσμού, ιδίως στους ορεινούς οικισμούς, η οποία έχει οδηγήσει σε ερημοποίηση. Συμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθυσμός των τριών δήμων έχει μειωθεί κατακόρυφα τα τελευταία 20 χρόνια, με μείωση 48% στα Καλάβρυτα, 28% στον Ερύμανθο και 13% στην Αιγιάλεια.
Έτσι, οι τρεις Δήμοι επικεντρώνονται στην “ορεινή ανθεκτικότητα” και στην ανάπτυξη των πλεονεκτημάτων τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ερημοποίηση και να δημιουργήσουν αναπτυξιακές ευκαιρίες για την ευρύτερη χωρική περιοχή.
Ο σχεδιασμός των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων βασίζεται σε τρεις κύριους στρατηγικούς στόχους:
Ενίσχυση της παραγωγικής βάσης: Προσανατολισμός στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Διατήρηση και Ανάδειξη του Φυσικού Πολιτιστικού και Αρχιτεκτονικού Αποθέματος: Διατήρηση και αξιοποίηση του πολιτισμού, του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Βελτίωση της προσβασιμότητας και υποδομών: Βελτίωση της φυσικής και ψηφιακής προσβασιμότητας, συνδυάζοντας την ανάπτυξη υποδομών με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Στο πλαίσιο αυτών των στόχων, το σχέδιο περιλαμβάνει προτάσεις για την ενίσχυση του τουρισμού ως μία από τις κινητήριες δυνάμεις για την ανάπτυξη, με έμφαση στον πολιτισμό, το φυσικό περιβάλλον και τον τουρισμό. Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την αναστροφή της αρνητικής τάσης της ερημοποίησης και τη μετασχηματισμό της τοπικής οικονομίας.
Επιπλέον, απαιτούνται έργα για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στην περιοχή, αναζωογόνηση των δομημένων περιβαλλόντων σε κοινότητες και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης των τοπικών πόρων, του πολιτισμού και της αγροδιατροφής.
Συνοψίζοντας, οι Δήμοι Αιγιάλειας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου έχουν συνεργαστεί προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δημογραφικές προκλήσεις της περιοχής τους και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες για ανάπτυξη, με έμφαση στον τουρισμό, τον πολιτισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη.