Στην προηγούμενη θητεία η Περιφερειακή Αρχή της Δυτικής Ελλάδας πέτυχε υψηλούς βαθμούς απορροφητικότητας αλλά και πληρωμής υποχρεώσεων. Το νέο ΕΣΠΑ όμως που αντιστοιχεί σε 650 εκατ. ευρώ, μαζί με τα 250 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, ανεβάζουν το «στοίχημα» των απαιτούμενων ρυθμών σε πολύ ανώτερα επίπεδα. Είναι άλλο να έχεις να απορροφήσεις περί τα 450 εκατ. ευρώ, και άλλο να διαχειριστείς κάπου κοντά στο 1 δις. ευρώ!
Τα μεγέθη είναι τεράστια αλλά και αυτό από μόνο του προϋποθέτει να δουλέψουν οι «μηχανές» στο «φουλ». Αυτό είναι το υπ’ αριθμόν «ΕΝΑ» θέμα στην ατζέντα της Π.Δ.Ε. και προσωπικά του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών κ. Ανδρέα Φίλια. Ο οποίος ήδη ετοιμάζει τον Προϋπολογισμό του 2024 και έχει θέσει εαυτόν στο να επιτευχθεί ο στόχος στο 100%. Μιλώντας στην «Πολιτεία», αναλύει τις παραμέτρους αλλά και στέλνει μηνύματα και προς τους Δήμους για το μερίδιο που τους αναλογεί…
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
- Ερ: Οι εκλογές τελείωσαν, επιστροφή στη δουλειά. Με ποια ατζέντα; Ή μάλλον, με ποιο 1ο θέμα στην ατζέντα επί των Οικονομικών που διαχειρίζεστε ως αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης;
Απ: Οι εκλογές πράγματι τελείωσαν και το αποτέλεσμα και για εμένα προσωπικά και για την παράταξή μου ήταν εξαιρετικό και απόλυτα συνυφασμένο με το παραγόμενο έργο της τετραετίας που πέρασε. Ένα έργο αποτέλεσμα σκληρής και μεθοδικής δουλειάς η οποία σε καμία περίπτωση δεν σταμάτησε και δε θα μπορούσε να σταματήσει στην προεκλογική περίοδο. Ο τομές των Οικονομικών δεν επιδέχεται διακοπές και μείωση ρυθμών. Αυτή η περίοδος είναι η περίοδος σύνταξης του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Μια σύνθετη διεργασία που απαιτεί πολύ κόπο, ιδιαίτερη προσοχή, συντονισμό και συλλογή στοιχείων από διαφορετικές υπηρεσίες.
Όλα αυτά, προκειμένου με βάση την υφιστάμενη κατάσταση και τις προβλεπόμενες δυνατότητες που θα προκύψουν να συνταχθεί και να διαμορφωθεί η εισήγηση του σχεδίου του προϋπολογισμού που στην ουσία θα καθορίσει την πορεία στο επόμενο έτος. Παράλληλα συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η προσπάθεια αύξησης του ρυθμού πληρωμών, μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, διεκπεραίωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών δίδοντας τη δυνατότητα στις υπηρεσίες που σχεδιάζουν και υλοποιούν έργα να κινούνται με μεγάλες ταχύτητες, σε επίπεδο προμηθειών και δημοπρασιών, εντολών πληρωμών κ.λπ., συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην βελτίωση των οικονομικών δεικτών που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη.
ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
- Ερ: Απορροφητικότητα σημαίνει διοχέτευση χρήματος στην πραγματική αγορά. Αυτό πώς θα επιτευχθεί στην πράξη;
Απ: Πράγματι το τελικό αποτέλεσμα της απορρόφησης και εκμετάλλευσης των χρηματοδοτικών εργαλείων εκτός από το παραγόμενο έργο που είναι αυτό που είναι ορατό και εύκολα διακριτό από τον πολίτη υπάρχει και το αποτύπωμα στην οικονομία και στην πραγματική αγορά. Έχοντας την επάρκεια και την ετοιμότητα να αξιοποιείς χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να παραχθεί έργο, δημιουργούνται ευκαιρίες για ανεύρεση εργασίας καθώς και εμπλοκή των τοπικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της υλοποίησης.
Ακολουθούν οι ενταλματοποιήσεις και οι πληρωμές με συνέπεια τη διοχέτευση ζεστού χρήματος στην αγορά το οποίο στη συνέχεια κυκλοφορεί μέσω οικονομικών συναλλαγών στον απλό πολίτη. Συνεπώς το ζητούμενο είναι η αύξηση της απορροφητικότητας η οποία στη συνέχεια φέρει μεγαλύτερο έργο, αύξηση των θέσεων εργασίας, περισσότερες πληρωμές και οικονομική ανάπτυξη.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
- Ερ: Η απορροφητικότητα όμως είναι μόνο ζήτημα της Π.Δ.Ε. ή μήπως πρέπει ένας ολόκληρος μηχανισμός να λειτουργήσει ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ προς την ίδια κατεύθυνση;
Απ: Ο ρόλος της Περιφέρειας είναι κομβικός και επιτελικός. Σε ένα μέρος η Περιφέρεια ωριμάζει και αναλαμβάνει έργα αυτοτελώς. Το μεγαλύτερο μέρος όμως των προσφερόμενων έργων αφορούν Δήμους και άλλους φορείς του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Είναι λοιπόν απολύτως αναγκαίο να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών όλων αυτών των φορέων και κυρίως ετοιμότητα και επιχειρησιακή ικανότητα. Ειδικά στην περίπτωση των Δήμων γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες λόγω υποστελέχωσης και έλλειψης τεχνογνωσίας. Σε αυτό τον τομέα η Περιφέρεια δίνει τη δυνατότητα διαμέσου Τεχνικού Συμβούλου στους Δήμους να ολοκληρώσουν τεχνικές μελέτες και να συντάξουν τους φακέλους μέσω των οποίων να μπορέσουν να αξιοποιήσουν ευκαιρίες που μέχρι σήμερα είχαν δυσκολία.
Παράλληλα η Περιφέρεια δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον μέσω των εργαλείων της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) προκειμένου να σχεδιαστούν και υλοποιηθούν τοπικές αναπτυξιακές στρατηγικές που αφορούντην αντιμετώπιση των τοπικών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών, με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας σε σαφώς προσδιορισμένες χωρικές ενότητες. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι η διάθεση για πολλή και σκληρή δουλεία από όλους τους ενδιαφερόμενους.
ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ…
- Ερ: Και μια τελευταία ερώτηση, προσωπική. Ο Ανδρέας Φίλιας τιμήθηκε εκ νέου από τους συμπολίτες. Πού βάζει πλέον τον πήχη…;
Απ: Το προσωπικό στοίχημα κάθε ανθρώπου που ασχολείται με την πολιτική είναι η ενεργός συμμετοχή του, διαμέσου της έγκρισης που ζητάει κάθε τέσσερα χρόνια από τους πολίτες προκειμένου να μπορέσει να συμβάλει από θέση ευθύνης στην διαμόρφωση της αυριανής ημέρας. Πρόκειται πιστεύω για λειτούργημα. Έχω την τιμή να υπηρετώ εδώ και 13 χρόνια σε διαφορετικές θέσεις ευθύνης και έθεσα στην κρίση των συμπολιτών μου την μέχρι σήμερα πορεία μου, ζητώντας την αξιολόγηση της και την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους.
Για μια ακόμα φορά οι συμπολίτες μου με τίμησαν δίνοντάς μου τη δυνατότητα να είμαι παρόν στα κοινά τα επόμενα πέντε έτη. Ο πήχης παραμένει να είναι ψηλά από πλευράς μου και αυτό αποδεικνύει και η εμπιστοσύνη των πολιτών. Είναι πλέον στην κρίση του Περιφερειάρχη, του Νεκτάριου Φαρμάκη, να επιλέξει και να μου εμπιστευτεί όποια θέση αυτός αποφασίσει προκειμένου, είτε να συνεχίσω έργο το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης είτε να παράξω νέο έργο, συμβάλλοντας στους στόχους και τους σκοπούς που η παράταξή μας έχει καθορίσει.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ