ΑρχικήΕΡΥΜΑΝΘΟΣΣτις πλαγιές του Ερυμάνθου βρίσκεται το Προσκοπικό Κέντρο

Στις πλαγιές του Ερυμάνθου βρίσκεται το Προσκοπικό Κέντρο

Το Προσκοπικό Κέντρο βρίσκεται στην περιοχή Μίχα – Τσαπουρνιά σε ένα ελατόδασος στις πλαγιές του Ερυμάνθου με υψόμετρο 1000 μ. και καταλαμβάνει έκταση 7,5 στρεμμάτων.

Ο χώρος ανήκει στον “Μορφωτικό Σύλλογο Κυριών Πάτρας” κι έχει παραχωρηθεί στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη (Νatura 2000).

Απέχει 40 χλμ. από την Πάτρα, 22 χλμ. από την Χαλανδρίτσα και 35 χλμ. από τα Καλάβρυτα. Η πρόσβαση γίνεται από δρόμο με άσφαλτο. Η πλησιέστερη στάση υπεραστικού λεωφορείου απέχει 2,3 χλμ.

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε μια περιήγηση στο Προσκοπικό Κέντρο…

 Εγκαταστάσεις

Το Προσκοπικό Κέντρο διαθέτει τις παρακάτω εγκαταστάσεις:

 – Τραπεζαρία 120 τμ με ξυλόσομπα
 – Μαγειρείο

  1. Mαγειρικά σκεύη
  2. Tριπλή εστία υγραερίου
  3. Φούρνος με 4 εστίες
  4. Φουρνάκι με 2 εστίες
  5. Ψυγείο
  6. Καταψύκτης

– 5 Ντους με ζεστό νερό
– 2 Τουαλέτες
– Κτίριο 70 τ.μ.
– Κτίριο 60 τ.μ. (2 δωμάτια)
– Εκκλησία

 Χώροι εκδρομών / διαδρομές

Χάρτης της περιοχής
Μπορείτε να δείτε τον χάρτη σε υψηλή ανάλυση εδώ… και το υπόμνημά του εδώ
Όλες οι διαδρομές που ακολουθούν είναι σημειωμένες στον χάρτη.

Μετόχι (1A, 820 μ.) – Μαλακάδι (1Γ, 1540 μ.)

Καλά σημαδεμένο μονοπάτι σε πυκνό ελατόδασος με απότομη κλίση. Η αφετηρία του απέχει 100 μ. από στάση υπεραστικού λεωφορείου. Πριν την πρώτη διασταύρωση με το χωματόδρομο στα 50 μ. υπάρχει χώρος για εκδρομή Προσκόπων ή Ανιχνευτών (1Β, 1090 μ.). Πολύ κοντά υπάρχει κι ένας μικρός χείμαρρος με νερό τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Το μονοπάτι φτάνει μέχρι την κορυφή Καλλιφώνι (1997 μ.)

Χώρος εκδρομής κατάλληλος για όλα τα Τμήματα (σημείο 2)

Απέχει μόλις 2 χλμ. από τη στάση του υπεραστικού λεωφορείου και 300 μ. από πηγή με πόσιμο νερό.

Μίχα (3Α, 950μ.) – Ρουμελιώτικο (3Β, 1450 μ.) –
καταρράκτης Γκρεμιστός (3Γ, 1340 μ.)

Το μονοπάτι ξεκινά από το χωριό και περνά δίπλα από την πύλη του Προσκοπικού Κέντρου. Καλά σημαδεμένο μονοπάτι με απότομη κλίση. Μετά από ανάβαση 2 ωρών περίπου υπάρχει διασταύρωση μονοπατιών και πηγή. Στρίβοντας κατηφορίζουμε προς το δρόμο με μέτρια σήμανση. Ο δρόμος οδηγεί στην βάση του εντυπωσιακού καταρράκτη. Διαδρομή κατάλληλη για Κοινότητα Ανιχνευτών. Η πρόσβαση στην βάση του καταρράκτη γίνεται και από χωματόδρομο κακής βατότητας που ξενικά δίπλα από το Προσκοπικό Κέντρο.

Χώρος εκδρομής κατάλληλος για
Ομάδες Προσκόπων ή Κοινότητες Ανιχνευτών (σημείο 4)

Aκoλουθώντας το μονοπάτι για τον καταρράκτη μετά από 5′-10′ πεζοπορία ή από τον χωματόδρομο μετά από 400 μ.

Διάφοροι χώροι για εκδρομή Αγελών Λυκοπούλων
δίπλα στο ποτάμι (σημείο 5)

Ο χωματόδρομος που οδηγεί σε αυτούς είναι σε καλή κατάσταση και η αφετηρία του απέχει μόλις 50 μ. από τη στάση υπεραστικού λεωφορείου.

Διασταύρωση Άνω & Κάτω Βλασία – καταρράκτης Άγιος Ταξιάρχης (σημείο 6)

Ακολουθούμε το δρόμο προς την Άνω Βλασία και από την κεντρική πλατεία δεξιά και κάτω. Η άσφαλτος γίνεται χωματόδρομος και τα τελευταία μέτρα λιθόστρωτο μονοπάτι. Το θέαμα είναι καταπληκτικό, αν και το ύψος του καταρράκτη δεν είναι μεγάλο. Στην διασταύρωση υπάρχει στάση υπεραστικού λεωφορείου.

Μίχα (950 μ.) – Σημείο 7 (1080 μ.)

Χωματόδρομος μέτριας βατότητας με απότομη κλίση. Διαδρομή σε πυκνό ελατόδασος κατάλληλη για Ομάδες Προσκόπων ή Κοινότητες Ανιχνευτών. Καταλήγει σε κορυφή λόφου με καταπληκτική θέα προς την Άνω και Κάτω Βλασία και την κορυφή Μαλακάδι (2,8 χλμ.).

Μίχα (950 μ.) – Σημείο 8 (810 μ.)

Χωματόδρομος μέτριας βατότητας με μικρή κλίση. Διαδρομή σε ελατόδασος κατάλληλη για όλα τα Τμήματα. Δίπλα στο χωματόδρομο υπάρχει μικρό ρέμα (2,2 χλμ.).

 Ερύμανθος

Ο Ερύμανθος είναι ένα επίμηκες και με πολλές κορυφές όρος, που εκτείνεται σαν οροσειρά στην βορειοδυτική Πελοπόννησο και στα όρια των νομών Αχαΐας και Ηλείας. Η ψηλότερη κορυφή του είναι ο Ωλενός (Ωλονός) στα 2.224 μ. που βρίσκεται στο έδαφος του νομού Αχαΐας και σχεδόν στα όρια με την Ηλεία. Έχει νοτιοδυτική κατεύθυνση (από βορρά προς νότο), ανατολικά δημιουργεί διακλαδώσεις όπως το Καλλιφώνι, οι Υψηλές Κορυφές και το όρος Λάμπειο. Είναι το τέταρτο σε ύψος όρος της Πελοποννήσου και συμπεριλαμβάνεται στα αλπικά βουνά της Ελλάδας.

Άλλες κορυφές είναι η Μουγγίλα (2169 μ.), ο Προφήτης Ηλίας (2125 μ.), ο Πυργάκος (2050 μ.), το Νεραϊδοβούνι (1923 μ.), η Ψηλή Τούρλα (1891 μ.), η Λεπίδα (1541 μ.), το Μελισσοβούνι (1464 μ.) και ο Άγιος Αθανάσιος (1219 μ.). Από αυτόν πηγάζουν οι ποταμοί Πηνειός, Σελινούντας, Ερύμανθος, Πείρος, Παραπείρος κ.α.

Ανήκει στη γεωλογική ζώνη Ωλενού – Πίνδου και στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 που στόχο έχουν την διατήρηση της άγριας χλωρίδας και πανίδας του. Ο Ερύμανθος διακρίνεται για το άγριο φυσικό του περιβάλλον, τα δάση κωνοφόρων, την πυκνή βλάστηση, τα σπάνια και τα άγρια είδη, την εξαιρετική θέα, τις διάσπαρτες πηγές, τα ρυάκια, τους όμορφους ποταμούς που σχηματίζουν συχνά κοιλάδες και απότομες χαράδρες και τους εντυπωσιακούς κοκκινοπράσινους σχιστόλιθους.

Βλάστηση

Ο Ερύμανθος είναι όρος με πολλές αντιθέσεις. Στις πλαγιές του υπάρχουν περίπου 970 είδη φυτών. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν 90 ελληνικά ενδημικά από τα οποία τα 47 είναι ενδημικά της Νότιας Ελλάδας και τα 13 ενδημικά της Πελοποννήσου.

Μέχρι τα 600-800 μέτρα και ιδιαίτερα στα δυτικά τμήματα κυριαρχούν θαμνώνες και δάση με την κυριαρχία αείφυλλων – σκληρόφυλλων ειδών, ιδιαίτερα πουρνάρια και φιλίκι. Στις εκτάσεις των σκληρόφυλλων θαμνώνων υπάρχουν πολύ συχνά και φυλλοβόλα είδη όπως ο μελιός. Στα ανατολικά του όρους στα 1000-1200 μέτρα αναπτύσσονται δάση φυλλοβόλων με δρυς και καστανιές καθώς και φυλλοβόλα είδη αλλά και πουρνάρια. Τα έλατα καλύπτουν τη μεγαλύτερη έκταση του όρους, μεταξύ των 800-1600 μέτρων. Από τα 1500 μέτρα και πάνω υπάρχουν αλπικά λιβάδια με πολλά και σπάνια ποώδη φυτά και σε κάποια από αυτά ευδοκιμούν και βουνοκυπαρίσσια σε αραιές συστάδες έως και τα 1.700 μέτρα.

Γενικά έχει δάση από έλατα, δρυς, κέδρους, καστανιές, πουρνάρια, πεύκα και πλατάνια (στις όχθες των ποταμών). Στον Ερύμανθο φυτρώνει και ο “Αμανίτης ο μυγοκτόνος” το μανιτάρι με το κόκκινο καπέλο και τις άσπρες βούλες το οποίο κατατάσσεται στα δηλητηριώδη καθώς προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές αλλά και μια κατάσταση μέθης και έκστασης αφού διαθέτει παραισθησιογόνες ουσίες. Επίσης οι ασφάκες είναι πολύ διαδεδομένες σχεδόν σε όλο τον όγκο του όρος αφού ευδοκιμούν σε πετρώδη και βραχώδη μέρη.

Πανίδα

Ο Ερύμανθος έχει πλούσια πανίδα με ποικιλία διάφορων άγριων και σπάνιων ζώων.

Η πανίδα από θηλαστικά περιλαμβάνει κυρίως ασβούς, λαγούς, αλεπούδες, τσακάλια, νυφίτσες, αγριογούρουνα, κουνάβια ενώ πρόσφατα έγινε γνωστό ότι υπάρχουν και βίδρες. Τα σημαντικότερα πτηνά είναι ο χρυσαετός, το γεράκι, ο καρβουνιάρης, ο δρυοκολάπτης, η τσίχλα, ο χιονοψάλτης, το κοτσύφι, ο σταχτοπετροκλής, η πέρδικα, η μπεκάτσα, το σπουργίτι και τα κορακοειδή: κοράκι, κουρούνα, καρακάξα, καλιακούδα και κίσσα.

Στον Ερύμανθο έχει επιλέξει να πετάει και η σπάνια πεταλούδα “Ρarnassius Apollo”.

Ιστορία

Το βουνό αυτό αποτέλεσε το καταφύγιο των κατατρεγμένων και το ορμητήριο των επαναστατημένων τόσο επί Τουρκοκρατίας όσο και επί της Γερμανο-Ιταλικής κατοχής.

Το μεγαλύτερο μέρος του Ερυμάνθου από την αρχαιότητα μέχρι και τις αρχές του 18ου αιώνα άνηκε στην Αρκαδία.

Μυθολογία

Στην αρχαιότητα θεωρούνταν τόπος διαμονής της Αρτέμιδος και του Πάνα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο βασιλιάς της Αρκαδίας Λυκάονας είχε έναν απόγονο που ονομαζόταν Ερύμανθος και απ’ αυτόν πήρε το όνομά του το βουνό ενώ επίσης εμφανίζεται και σαν ιδρυτής της Ψωφίδος, αρχαίας οικονομικά ισχυρής πόλης της Αρκαδίας που σήμερα ανήκει στο Νομό Αχαΐας και βρίσκεται κοντά στα σύνορα των τριών νομών Αχαΐας, Ηλείας και Αρκαδίας. Η Αφροδίτη τύφλωσε τον Ερύμανθο ή όπως λέει μια άλλη εκδοχή τον πέτρωσε γιατί την είδε την ώρα που λουζόταν και ετοιμαζόταν να ενωθεί με τον Άδωνη, ο Απόλλωνας για να εκδικηθεί την Αφροδίτη μεταμορφώθηκε σε αγριόχοιρο και σκότωσε τον Άδωνη.

Στο όρος αυτό ο Ηρακλής πραγματοποίησε τον τέταρτο άθλο του, εξολοθρεύοντας τον Ερυμάνθιο κάπρο, που είχε γίνει η μάστιγα της περιοχής.

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Email: pk_miha@sep.org.gr

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την:

Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Δυτικής Πελοποννήσου

Παλαιών Πατρών Γερμανού 80
262 25 Πάτρα
τηλ./fax: 2610 278934
Email: pedpelop@sep.org.gr

Σχετικά

“Hρακλής 2024”: Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση της 6ης ΕΜΑΚ στο Αστέρι (pics)

Η ετήσια άσκηση ετοιμότητας πεδίου, της 6ης Ε.Μ.Α.Κ. με...

Eκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Δες που ψηφίζεις στον Δήμο Ερυμάνθου

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου πραγματοποιούνται οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ...

Φ. Ζαΐμης: Στήριξη στους κτηνοτρόφους του Κάλφα

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης δεν ξεχνά τους...

“Ηρακλής 2024”: Άσκηση από την 6η ΕΜΑΚ Πάτρας στο Αστέρι Ερυμάνθου

Στο πλαίσιο της διαρκούς εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας της...