Στα λόγια, πάντα σπεύδουν όλοι -κυβέρνηση, φορείς, κόμματα, υπηρεσιακοί παράγοντες- να υποσχεθούν τη μεγαλύτερη δυνατή συμπαράσταση, και άμεσα μάλιστα, σε πληγέντες από πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές.
Στην πράξη, όμως, τα πράγματα αλλάζουν μερικές φορές…
Η βοήθεια καθυστερεί και συνήθως είναι πετσοκομμένη.
Στα χωριά του Ερυμάνθου που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά την Παρασκευή, οι πληγέντες είναι πολλοί. Εχασαν σπίτια, αποθήκες, στάβλους, ζώα, ζωοτροφές. Εχασαν τη δουλειά τους, μέρος της περιουσίας τους.
Θα κινηθεί, άραγε, άμεσα και έμπρακτα ο κρατικός μηχανισμός για την αποκατάσταση των καταστροφών;
Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» πιάνει το θέμα από πολιτική-κομματική σκοπιά. Και ρωτάει 5 βουλευτές Αχαΐας ποια θεωρούν πως πρέπει να είναι η βασική μέριμνα της Πολιτείας για τους πληγέντες και αν υπάρχει κάτι που τους ανησυχεί…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης»
Επειδή βρέθηκα και την ώρα που μαινόταν η καταστροφική φωτιά, αλλά και την επόμενη μέρα, όταν αντικρίσαμε εικόνες αποκάλυψης, στα χωριά μας στην Τριταία Ερυμάνθου, τα μέτρα που οφείλει να πάρει η συντεταγμένη Πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση κινούνται σε τρία επίπεδα.
Πρώτον, η περιοχή να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με σκοπό να λυθούν οι άμεσες και βασικές ανάγκες των κατοίκων των πληγεισών περιοχών, όπως η απρόσκοπτη υδροδότηση και η παροχή ζωοτροφών που θα καλύψουν τις επείγουσες κτηνοτροφικές ανάγκες. Δεύτερον, να γίνει άμεση και λεπτομερής καταγραφή των ζημιών, ούτως ώστε να υπάρξει σχεδιασμός με αυτόματη υλοποίησή του για τις καταστροφές στις καλλιέργειες, τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τα ποιμνιοστάσια, τις αποθήκες, για να αποζημιωθούν οι πληγέντες συμπολίτες μας για το χαμένο βιος τους σε ζωντανά και καλλιέργειες (ελιές, αμπέλια κ.ά.).
Τέλος, να υπάρξουν όλες εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες και προβλέψεις για την αντιπυρική προστασία για να μην καεί ό,τι σώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, όσες δασικές περιοχές κάηκαν να κηρυχθούν αναδασωτέες και αρμόδια υπουργεία και Περιφέρεια να μεταφέρουν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις πληγείσες περιοχές.
* Ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος είναι βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Υγείας του κόμματος.
ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ: «Ηδη ξεκίνησε η διαδικασία»
Ηδη το μήνυμα ότι ο κρατικός μηχανισμός θα κινηθεί άμεσα, δόθηκε. Αφενός γιατί ο δήμος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως είχε ζητηθεί, αφετέρου γιατί ξεκίνησε, όπως μαθαίνω, η διαδικασία της καταγραφής ζημιών.
Και όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα έρθουν και οι αποζημιώσεις. Ευελπιστώ, συνεπώς, πως όλα θα γίνουν γοργά και προς αυτή την κατεύθυνση θα πιέζουμε κι εμείς συνεχώς.
Ανθρωποι έχασαν το βιος τους και οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους έμπρακτα. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, κινείται άμεσα».
* Ο Ιάσονας Φωτήλας είναι υφυπουργός Πολιτισμού.
ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΜΗΣ: «Αρωγή και απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ»
Το ΠΑΣΟΚ με την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές της Τριταίας θέλησε να συμβάλει στην άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς. Ετσι, όπως και σε άλλες περιπτώσεις έχει γίνει, ζητάμε κατ’ ελάχιστο άμεση οικονομική αρωγή για τις καταστραφείσες οικίες, επιδότηση ενοικίου, οικονομική ενίσχυση 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό και δωρεάν κρατική αρωγή για αποκατάσταση κτιρίων.
Για αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν, πέραν των υποχρεώσεων του ΕΛΓΑ, πρέπει σήμερα να υπάρξει απαγόρευση πλειστηριασμών, τριετής απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, αναστολή και ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών και δωρεάν κρατική αρωγή για αποκατάσταση αποθηκών, στάβλων κ.λπ. Ιδιες απαλλαγές να ισχύσουν και για όσους έχασαν τα σπίτια τους.
Η πιθανότητα μη κρατικής αρωγής σε μονάδες που δεν διαθέτουν όλες τις τυπικές άδειες μπορεί να ξεπεραστεί, αν προκύψει ζήτημα, με τροπολογία που θα φέρει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, όπως πρότεινα στη σύσκεψη του κλιμακίου μας με τον δήμαρχο και εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης που έθεσε το θέμα. Αναγκαία επίσης είναι η κρατική ενίσχυση του Δήμου για αποκατάσταση δικτύων.
* Ο Μαρίνος Σκανδάμης είναι τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: «Οχι αποζημιώσεις με κόφτη…»
«Καταρχάς προέχει να αποκατασταθούν οι υποδομές σε ρεύμα, άρδευση και ύδρευση. Και άμεσα, μέχρι τον τελευταίο οικισμό. Ακόμα, να ξεκινήσει η καταγραφή ζημιών από Περιφέρεια και ΕΛΓΑ, αλλά να δοθούν οι αποζημιώσεις στο 100%, όχι με κόφτες.
Οι άνθρωποι έχασαν περιουσίες, μένουν εκτεθειμένοι… Επίσης, στις δασικές περιοχές που κάηκαν να εξασφαλιστεί ότι θα ξαναγίνει δάσος κι όχι να δούμε περίεργα πράγματα, όπως για παράδειγμα ανεμογεννήτριες ή τίποτα οικοτουριστικά…
Θα πρόσθετα και κάτι άλλο: επειδή πολλά ζώα που επέζησαν ενδέχεται να έχουν διάφορα προβλήματα ασθενειών, που δεν φαίνονται άμεσα, να υπάρξει μέριμνα να εξεταστούν. Και οι ζωοτροφές να δοθούν στους πληγέντες τώρα, γιατί τώρα καίγονται οι άνθρωποι».
* Ο Νίκος Καραθανασόπουλος είναι βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ.
ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Χωρίς νερό με τον Πηνειό δίπλα;»
Αμεσα πρέπει να βρεθούν κοντέινερς για να μείνουν όσοι έχασαν τις κύριες κατοικίες τους, κυρίως ηλικιωμένοι. Και ο ΕΛΓΑ να επισπεύσει τις καταγραφές, για καλλιέργειες και για ζώα, για να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις. Μην τραβήξει χρονικά αυτό.
Το βασικότερο, όμως, είναι να τεθεί επί τάπητος, επιτέλους, το θέμα της πρόληψης. Δεν είναι δυνατόν να είναι δίπλα ο Πηνειός και να ξεμένει η περιοχή από νερό, να μην υπάρχει ένας δρόμος να μπορούν τα οχήματα να ανεφοδιάζονται. Και ταυτόχρονα έχουμε και μια Πυροσβεστική υποστελεχωμένη.
Είμαστε σε όλα η πιο φτωχή από όλες τις Περιφέρειες. Ως πότε θα το υπομένουμε αυτό;».
* Η Σία Αναγνωστοπούλου είναι βουλεύτρια Αχαϊας της Νέας Αριστεράς.