Η νοθεία του ελαιόλαδου δεν σχετίζεται με κίνδυνο της δημόσιας υγείας αλλά με απάτη που έχει ως σκοπό το οικονομικό όφελος, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνης Ζαμπέλας, στην εκπομπή “Τριτολογίες“ της ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπέλα, η νοθεία στο λάδι γίνεται με έλαια χαμηλότερης ποιότητας, ενώ μεγαλύτερος φόβος υπάρχει για ανάμιξη του extra παρθένου που είναι και το πιο ακριβό, ιδίως όταν αυτό αγοράζεται χύμα.
Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ συνέστησε στους καταναλωτές να προτιμούν το τυποποιημένο προϊόν, σε συσκευασία έως πέντε κιλά, και να ελέγχουν εάν στη συσκευασία υπάρχει η ένδειξη el και ένα νούμερο που σημαίνει ότι έχει περάσει από διαδικασία έγκρισης.
Ακόμη, οι καταναλωτές που εντοπίσουν κάτι προβληματικό στο προϊόν, είτε στην οσμή είτε στη γεύση, μπορούν να απευθύνονται στο 11717 για καταγγελίες και αναφορές.
Πέντε εταιρείες κατέθεσαν προσφορές, με την τοσκανέζικη ALTA MAREMMA να ανεβαίνει σε δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων που έγινε το περασμένο Σάββατο στο επίπεδο των 9,25 ευρώ, σε μια εξέλιξη που αφενός έρχεται να αναδείξει το υψηλό ενδιαφέρον και ζήτηση που αναπτύσσονται στην αγορά, αφετέρου να τοποθετήσει τις τιμές για το ελληνικό ελαιόλαδο υψηλότερα από αυτές της Ιταλίας. Σημειώνεται ότι το Μπάρι την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε στα 8,90 ευρώ το κιλό, ενώ τα φρέσκα ελαιόλαδα στη Σικελία διαμόρφωσαν τιμή στα 9 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από τις πέντε εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, οι τρεις ήταν ελληνικές και οι δύο ιταλικές.