ΑρχικήΑΧΑΪΑΔιαμαντής Κανελλόπουλος: «Θέλουμε έναν Δήμο πρότυπο, με εξέλιξη και ανάπτυξη»

Διαμαντής Κανελλόπουλος: «Θέλουμε έναν Δήμο πρότυπο, με εξέλιξη και ανάπτυξη»

Ούριος άνεμος φυσά στην παράταξη «Νέα Συμπόρευση για τον Ερύμανθο», μετά και τη συμμαχία με τον μέχρι πρότινος υποψήφιος Δήμαρχο, Δημήτρη Δριβίλα.

Σύμφωνα με στελέχη της παράταξης, με επικεφαλής τον Διαμαντή Κανελλόπουλο, «ο συνδυασμός έχει ενδυναμωθεί σε σχέση με τις εκλογές του 2019, αποκτώντας δυναμική σε όλες τις Ενότητες και Κοινότητες του Δήμου. Παράλληλα, δημιουργείται ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο, με νέους ανθρώπους, αλλά και εμπειρότερα πρόσωπα, το οποίο μπορεί να φέρει τη νίκη».

Κατά τον κ. Κανελλόπουλου, «το διακύβευμα των εκλογών είναι: «Στασιμότητα ή εξέλιξη; Θέλουμε να μείνουμε στάσιμοι για πέντε ακόμη χρόνια ή να βελτιωνόμαστε καθημερινά σε όλους τους τομείς, με σκληρή δουλειά και προσπάθεια; Η τελευταία τριετία πείθει και τον πιο δύσπιστο, ότι μόνο στασιμότητα μπορεί να εγγυηθεί η τωρινή αυτοδιοικητική πολιτική. Ας μην ξεχνάμε πως στασιμότητα, εν τέλει σημαίνει οπισθοδρόμηση».

Ο υποψήφιος Δήμαρχος, Διαμαντής Κανελλόπουλος μίλησε στο erymanthosvoice.gr εφ’ όλης της ύλης, τόσο για την απόφασή του να κατέλθει στα κοινά και τους στόχους που έχει θέσει.

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε:

Η ανάπτυξη του Δήμου πρέπει να έχει άξονες. Έργα υποδομής, πολιτισμός, καθημερινότητα; Τι άλλο έχετε στο πρόγραμμά σας για τον Δήμο Ερυμάνθου;

“Η παράταξη «Νέα Συμπόρευση για τον Ερύμανθο» έχει διαμορφώσει εδώ και καιρό ένα πλήρες πρόγραμμα αναφορικά με την ανασυγκρότηση του Δήμου Ερυμάνθου. Ένα πρόγραμμα πάνω στο οποίο εργαζόμαστε καθημερινά την τελευταία πενταετία, με ανθρώπους που γνωρίζουν την περιοχή εκ των έσω, κατοικούν σε αυτή και θέλουν να τη δουν να προχωρά όπως της αξίζει. Η έμφαση δίνεται σε άξονες όπως οι υποδομές, η οδοποιία, καθώς και όλα τα ζητήματα που αφορούν στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των δημοτών. Τα ζητήματα της ύδρευσης και της άρδευσης βρίσκονται εξ αρχής στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής μας κριτικής, γι’ αυτό και αποτελούν και μείζονες άξονες του προγραμματισμού μας για την επόμενη ημέρα”.

Η έκβαση των εθνικών εκλογών θα επηρεάσει και τις δημοτικές εκλογές;

“Οι εθνικές εκλογές έχουν από καιρού- ευτυχώς- πάψει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με εκείνες που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στις τελευταίες τα δεδομένα είναι διαφορετικά και σίγουρα η πρόθεση ψήφου επηρεάζεται λιγότερο από τις κομματικές καταβολές κάποιου. Οι σχέσεις των υποψήφιων δημάρχων με τους ψηφοφόρους είναι πιο προσωπικές. Οι δημότες μας γνωρίζουν, μας ζουν, μας συναναστρέφονται ουσιαστικά και ψηφίζουν βάσει των όσων έχουν δει να πράττουμε στον καθημερινό μας βίο και όχι βάσει όσων λέμε σε προεκλογικές εκστρατείες. Πιστεύω πως πλέον έχει γίνει φανερό ότι η έκβαση των εθνικών εκλογών δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό εκείνη των δημοτικών”.

Που βρίσκεται σήμερα ο Δήμος μας μετά από τα 4 χρόνια Δημαρχίας Θόδωρου Μπαρή;

“Η τετραετία κατά την οποία διοίκησε τον δήμο ο κ. Μπαρής θύμισε σε όλους μας αυτό που αποκαλούμε «παλιό, κακό δημόσιο». Καταστάσεις κωλυσιεργίας, απραξίας, ραθυμίας και στασιμότητας, με λίγα έργα που παρουσιάστηκαν ως μεγάλες ευεργεσίες με χρυσό περιτύλιγμα. Έργα που οικειοποιήθηκε ο κύριος Μπαρής, ενώ ο σχεδιασμός τους είχε ξεκινήσει χρόνια πριν από άλλους δημάρχους.

Σημαντικά προβλήματα, παραμένουν άλυτα και ίσως σε ακόμη χειρότερη κατάσταση από αυτή που ήταν το 2019. Είναι να απορεί κανείς πώς μιλά για μεγάλα και σημαντικά έργα κάποιος που επιδεικνύει πλήρη αδιαφορία ακόμη και για θέματα κομβικά όπως της άρδευσης και της ύδρευσης. Υπάρχουν δήμοι στην Ελλάδα που έχουν καινοτομήσει σε διάφορους τομείς και έχουν παράξει σπουδαίο επενδυτικό έργο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Εφόσον λοιπόν έστω κι ένας Δήμος πέτυχε στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε να αλλάξει και να καινοτομήσει στον τρόπο λειτουργίας του, τότε όλοι μπορούν”.

Τι διαφορετικό θα κάνετε στον Δήμο, αν εκλεγείτε Δήμαρχος τον Οκτώβριο;

“Το ερώτημα είναι μεν προσωποκεντρικό, αλλά δεδομένου ότι εγώ πιστεύω στη δύναμη της ομάδας- γι’ αυτό και αφιέρωσα τόση προσοχή στην στελέχωση της παράταξης- θα ήθελα να χρησιμοποιήσω την αντωνυμία «εμείς» και όχι «εγώ». Αν εμείς λοιπόν αναλάβουμε τον Δήμο, μπορώ να εγγυηθώ καθημερινή, σκληρή δουλειά. Όλοι μας θα ασχολούμαστε ασταμάτητα με ό, τι απασχολεί τους δημότες, θα είμαστε πάνω από κάθε πρόβλημα όλων και θα προσπαθούμε ουσιαστικά να το επιλύσουμε. Ο δρόμος δε θα είναι εύκολος, αλλά όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Θέλουμε έναν Δήμο πρότυπο, με εξέλιξη και ανάπτυξη. Όλοι θα ξέρουν πως η πόρτα του Δημαρχείου θα είναι ανοιχτή προς όποιον θέλει να μας καταθέσει τις απόψεις και τους προβληματισμούς του”.

Για την κριτική που δεχτήκατε για τη σύμπραξη με Δημήτρη Δριβίλα;

“Καθένας είναι ελεύθερος να διαμορφώνει την άποψή του, να τη διατυπώνει και φυσικά να την υπερασπίζεται με επιχειρήματα. Σε όποια κριτική δεχθήκαμε λογικοφανή επιχειρήματα, απαντήσαμε και ανοίξαμε γόνιμο διάλογο. Σε όποια όμως κριτική διακρίναμε ιδιοτελείς σκοπούς προσωπικών φιλοδοξιών, πιστεύω δεν υπήρχε λόγος να δώσουμε κάποια απάντηση. Από την στιγμή που με τον Κ. Δριβίλα έχουμε κοινό όραμα για τον δήμο, αλλά και κοινό τρόπο σκέψης για το πώς να επιτύχουμε το όραμα αυτό, η συμπόρευσή μας ήρθε ως φυσικό επακόλουθο εποικοδομητικών συζητήσεων. Γιατί να είμαστε σε ανταγωνιστικές παρατάξεις εφόσον είναι περισσότερα τα όσα μας ενώνουν;”.

Ένα σχόλιο για την αποχώρηση του Στάμου και τη δήλωσή του;

“Όπως προείπα, καθένας είναι ελεύθερος να έχει τη δική του άποψη και , ως εκ τούτου, στάση. Ειδικά σε έναν στίβο όπως αυτός της πολιτικής και σε όσα αφορούν στον δημόσιο βίο, όλοι οι ενεργοί πολίτες δικαιούνται να αξιολογούν τα τεκταινόμενα βάσει του δικού τους κώδικα αξιών. Στην παράταξή μας είναι ευπρόσδεκτος οποιοσδήποτε έχει αληθινή αγάπη για τον τόπο και ειλικρινή θέληση, διάθεση και ικανότητα να συμβάλλει στη βελτίωσή του. Φυσικά, ανάλογη ελευθερία υπάρχει και για οποιονδήποτε θέλει να αποχωρήσει, μιας και η «Νέα Συμπόρευση για τον Ερύμανθο» απαρτίζεται αποκλειστικά από ανθρώπους που θέλουν να είναι μέλη της και να παλέψουν μαζί μας για το μέλλον του δήμου”.

Με τι κριτήριο επιλέγετε τους υποψηφίους σας;

“Είμαι προσωπικά πολύ υπερήφανος, αλλά και ευγνώμων για τα άτομα που πλαισιώνουν την προσπάθειά μας, για όλους όσους ασπάστηκαν το όραμά μας και αποφάσισαν να διεκδικήσουν μαζί μας την υλοποίησή του. Είναι αυτό που θα λέγαμε λαϊκά, «ένας και ένας». «Μία και μία». Τα κριτήρια δεν συνοψίζονται σε τυπικά προσόντα, μιας και ελάχιστα μας αφορούν οι σοβαροφανείς τίτλοι. Η σύγχρονη και ισχυρή Αυτοδιοίκηση θέλει και ιδιαίτερους τρόπους αντιμετώπισης των καταστάσεων που έχει κάθε φορά μπροστά της και για τον λόγο αυτό θεωρούμε πως τα στελέχη της παράταξής μας, είναι ικανά, αποτελεσματικά και αποδοτικά στη διαχείριση και στην αντιμετώπιση των σύγχρονων και πολύπλευρων προκλήσεων της εποχής.

Ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί σαν ομάδα, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας καλές πρακτικές μπορούν να υπηρετήσουν με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του Δήμου Ερυμάνθου και των κατοίκων του. Ο κάθε δημότης θέλει να διοικείται και να υποστηρίζεται από ανθρώπινο δυναμικό που χαρακτηρίζεται από αρχές διαφάνειας, λογοδοσίας, συμμετοχής. συνεργασίας, ενσωμάτωσης στα προβλήματα και καθόλου απλής ρητορικής. Το ανθρώπινο δυναμικό της Παράταξής μας έχει όλα τα παραπάνω γνωρίσματα με πρωταρχικό του την αγάπη του καθενός για τον Δήμο Ερυμάνθου, μιας και όλοι κουβαλούν μνήμες στο μυαλό και στην καρδιά τους. Αυτό αποτελεί κοινό παρονομαστή όλων και αυτό ήταν και το κριτήριο που θέλησαν να εμπλακούν στα κοινά”.

Mεγάλο ζήτημα και η ερημοποίηση χωριών;

“Παρατηρείται πλέον σε πανελλαδικό επίπεδο αυτό που θα λέγαμε αποκεντροποίηση. Σε πολλά μέρη της χώρας μας, νέοι άνθρωποι επιλέγουν είτε να μείνουν είτε να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους, να εργαστούν και να δημιουργήσουν σε αυτόν. Παρατηρείται γενικά αυτή η ευχάριστη μεταστροφή (αντίστροφη από αυτή της δεκαετίας του ’80 όπου «όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στην πρωτεύουσα») και είναι τάση άνθρωποι που διανύουν τη δεκαετία των 20 ή των 30 χρόνων τους, να επιλέγουν συνειδητά ένα χωριό ως τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Μελισσοκόμοι, ελαιοπαραγωγοί, κτηνοτρόφοι και άλλα επαγγέλματα του πρωτογενούς τομέα «ανθίζουν» μόνο στα χωριά και προσφέρουν πολλά περισσότερα από ένα απλό εισόδημα σε όσους τα ασκούν. Ψυχική ηρεμία, επαφή με τη φύση και ήρεμη οικογενειακή ζωή είναι πράγματα που δύσκολα μπορεί να βρει κανείς στις θορυβώδεις μεγαλουπόλεις. Δυστυχώς λοιπόν αυτό δεν παρατηρείται εξίσου και στα χωριά Ερυμάνθου, σε πολλά εκ των οποίων βλέπουμε μια σταδιακή ερημοποίηση.

Γι’ αυτό δεν μπορούμε φυσικά να ψέξουμε τους νέους ανθρώπους, αφού δεν είναι ότι δεν αγαπούν τον τόπο τους, αλλά ότι ο ίδιος ο τόπος τους δεν τους προσφέρει τις δέουσες ευκαιρίες. Είναι σημαντικό να κρατήσουμε τα νέα παιδιά στην πατρίδα μας, να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ακμάσουν σε αυτήν και να δημιουργήσουν το δικό τους μέλλον. Αλλιώς, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε «χωριά γερόντων» που αργά ή γρήγορα θα ερημοποιηθούν”.

Σχετικά

Εθελοντικός καθαρισμός από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Βασιλικού για την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς του χωριού

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βασιλικού "Ο Άγιος Αθανάσιος" αναλαμβάνει πρωτοβουλία...

X. Aλεξοπούλου: Πλέγμα προστασίας των Προστατευόμενων Προϊόντων της Αχαΐας

Στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί του Νομοσχεδίου...

Στήριξη και δέσμευση από τον Θ. Λουλούδη στην AgreXa 2024

Η AgreXa 2024, η 21η Αγροτική Έκθεση Χαλανδρίτσας, υποδέχθηκε...