H Ελένη Χριστοδουλοπούλου είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό “Συνεργασία για τον Ερύμανθο” του Θόδωρου Μπαρή:
“Επειδή τις τελευταίες ημέρες, και κυρίως σε πολιτικές συζητήσεις ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, έχει λάβει μεγάλη διάσταση το ζήτημα της ορεινότητας του Δήμου Ερυμάνθου, ας μιλήσουμε ανοιχτά και ας ονοματίσουμε τα πράγματα. Οι απόψεις διίστανται τόσο, όσο την εποχή του Τρικούπη…που στο κοινοβούλιο αντιμάχονταν οι “ορεινοί” με τους “πεδινούς”…
Αρχικά, να πούμε ότι ο Δήμος μας από τις 15-02-2022 που εκδόθηκε η οικεία κανονιστική πράξη της διοίκησης εισήχθη στους ορεινούς δήμους της χώρας. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Κρατική επιχορήγηση της τάξης των 288.300,00 ευρώ ετησίως ως “Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων”. Ένα πολύ σημαντικό ποσό για έναν Δήμο μικρό σαν τον δικό μας που επί μία δεκαετία και πλέον αδικείτο και βρισκόταν σε πραγματικά “μειονεκτική” θέση.
Τώρα ποιοι είναι οι ορεινοί δήμοι και πώς ορίζονται; Αυτά τα ρύθμισε σε πρώτη φάση ο Ν. 3852/2010 “Καλλικράτης”, αλλά εμείς είχαμε μείνει απέξω. Η παρούσα Δημοτική Αρχή και συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Θόδωρος Μπαρής όταν ανέλαβε το 2019, έθεσε ως πρωταρχικό στόχο με σχεδιασμό, με χαρτί και μολύβι, να εκπονήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε ο Δήμος μας να χαρακτηριστεί ως ορεινός από τη στιγμή που πληρούσε πραγματικές προϋποθέσεις που θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν και νομικά έναν δήμο ορεινό, όπως η δυσπροσιτότητα και πληθώρα μορφολογικών και πληθυσμιακών κριτηρίων , τα οποία όμως είχαν μείνει εκτός πλαισίου του νόμου. Μιλάμε άλλωστε για έναν Δήμο 600.000 στρεμμάτων και 4 δημοτικών ενοτήτων (πρώην δήμων) που απαρτίζεται και από κάμπο, αλλά και από ορεινές περιοχές.
Έτσι, με αλλεπάλληλες προσπάθειες και συναντήσεις του Δημάρχου στο οικείο Υπουργείο, επετεύχθη το πολυπόθητο!!!! Γίναμε ορεινοί!!!! Όπως φαίνεται και από το αρθ. 96 του Ν. υπ’ αριθμ. 5003/2022, ΦΕΚ 230/Α/14-12-2022, ο Δήμος Ερυμάνθου πέτυχε να εισαχθεί και η περ. γ’ που μιλάει για ποσοστό ορεινών κοινοτήτων 40% και πληθυσμό κάτω των 15.000, με την οποία επωφελήθηκαν και άλλοι δήμοι πανελληνίως.
Σχετικά με το αν είμαστε “ορεινοί ή μειονεκτικοί”, αυτό είναι ένα ερώτημα που ηγέρθη τις τελευταίες μέρες και καλό είναι να ακούγονται όλες οι οπτικές… Προσωπική μου οπτική; Δεν καταλαβαίνω ένα δίλημμα που δεν είναι πραγματικό. Ας μην εξαντλούμαστε στην γραμματική ερμηνεία του νόμου, αλλά στην τελεολογική! Στον σκοπό του νομοθέτη δηλαδή! Ένας δήμος μικρός και ορεινός φυσικά και μειονεκτεί έναντι μεγάλων και μητροπολιτικών δήμων! Δεν χωρεί αμφισβήτηση σε αυτό! Και εδώ πάμε σε ένα δεύτερο στάδιο… “Ε, και;”… Είναι τόσο κακό να ακούμε τη λέξη “μειονεκτικός”; Μειονεκτικός ετυμολογικά (για τους λάτρεις της ετυμολογίας των λέξεων) σημαίνει “αυτός που έχει λιγότερα, που είναι μικρότερος από κάποιον άλλον”. Όλα είναι σχετικά σε αυτή τη ζωή! Ας μην νιώθουμε κόμπλεξ και δαιμονοποιούμε λέξεις για να κάνουμε τα πολιτικά εφέ μας… Δεν χρειάζεται! Στην ψυχολογία είναι γενική αρχή ότι η αποδοχή, είναι η μισή λύση του προβλήματος. Ας το αποδεχτούμε και ας πάμε παρακάτω! Ας μην αναλωνόμαστε στο δέντρο και χάνουμε το δάσος λοιπόν!
Ναι, είμαστε μικροί, ναι είμαστε ορεινοί, ναι είμαστε “μειονεκτικοί”…. Και το 1821 ήμασταν μειονεκτικοί αλλά ιδού το αποτέλεσμα! Και το 1940 ήμασταν μειονεκτικοί, αλλά ανατρέψαμε κάθε προσδοκία… “Έλπιζε ανέλπιστον” λέει ένα ρητό!!! Να ελπίζεις στο ανέλπιστο, στο ακατόρθωτο!!!! Όσο μικρός, όσο χαμηλής ισχύος και να είσαι, με την σωστή τακτική και το κεφάλι ψηλά πάντα μπορείς να πετύχεις πολλά!!!! Πολλά πάνω από το ταβάνι που σου θέτουν άλλοι… Έξω από το κουτί, λοιπόν, σκεφτόμαστε και με ταβάνι τον ουρανό πορευόμαστε!!!!! Αυτή είναι μια αδιαπραγμάτευτη αξία του συνδυασμού μας Συνεργασία για τον Ερύμανθο και γι’ αυτό το λόγο χαίρομαι και αισθάνομαι περήφανη που είμαι μέλος του!!!!! Πάμε μπροστά, δυνατά, για τον Δήμο που μας αξίζει“.