ΑρχικήΕΡΥΜΑΝΘΟΣOι βροχοπτώσεις έφεραν χαμόγελα: Αύξηση στάθμης 2.5 μέτρων στον Πείρο

Oι βροχοπτώσεις έφεραν χαμόγελα: Αύξηση στάθμης 2.5 μέτρων στον Πείρο

Με χαμόγελα ξεκινά το 2025 για τον αγροτικό τομέα, καθώς οι βροχοπτώσεις του Δεκεμβρίου έχουν αυξήσει σημαντικά το ύψος νερού στα φράγματα της δυτικής Ελλάδας και αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να προχωρήσει η αρδευτική περίοδος σε όλη την περιοχή χωρίς τα γνωστά περυσινά προβλήματα λειψυδρίας.

Τα δύο φράγματα από τα οποία ποτίζεται μεγάλο μέρος αγροτικών καλλιεργειών είναι το φράγμα Πείρου-Παραπείρου -δίνει νερό σε Ερύμανθο και Δ. Αχαΐα- και το Φράγμα Πηνειού, όπου υπάρχει ένα κομμάτι που αφορά τη Δυτική Αχαΐα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Πελοποννήσου», από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι και χθες, η στάθμη στο ύψος του νερού στο φράγμα Πείρου-Παραπείρου έχει αυξηθεί τουλάχιστον 2,5 μέτρα και αυτό σημαίνει περίπου τρία εκατομμύρια κυβικά νερού.

Αν σε αυτό προσθέσουμε και το νερό που θα εισρεύσει από τα χιόνια που έχουν πέσει στην γύρω περιοχή, τότε η στάθμη θα ανέβει ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά το Φράγμα Πηνειού, η στάθμη του νερού έχει ανέβει κατά 4 μέτρα τον τελευταίο μήνα και αναμένεται να αυξηθεί και άλλο.

Για το θέμα της λειψυδρίας και το πόσο έχουν βοηθήσει οι βροχοπτώσεις μίλησε στη «Πελοπόννησο» ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας, ο οποίος τόνισε: «Στο θέμα της λειψυδρίας, μπορώ να πω ότι οι βροχοπτώσεις του Δεκεμβρίου έχουν αφήσει χαραμάδα αισιοδοξίας ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της άρδευσης.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι οι αρκετές βροχοπτώσεις, αλλά και οι χιονοπτώσεις που μας ενδιαφέρουν πολύ, έχουν ανεβάσει κατά 4 μέτρα τη στάθμη στο Φράγμα Πηνειού και αυτό ισοδυναμεί με αρκετά εκατομμύρια κυβικά νερό. Αν προσθέσουμε και τις ποσότητες χιονιού που υπάρχουν στα γύρω βουνά και θα λιώσουν διαδοχικά, τότε εκτιμώ ότι θα ανέβει ένα ακόμη μέτρο το επόμενο χρονικό διάστημα. Βέβαια, ακόμα δεν έχουμε φτάσει τα περυσινά επίπεδα, που είχαμε τον Απρίλιο του 2024, αλλά πιστεύω ότι με τις χιονοπτώσεις του Ιανουαρίου και τις βροχοπτώσεις, μπορούμε να τα προσεγγίσουμε. Στόχος μας είναι να φτάσουμε τα περυσινά ύψη νερού γιατί αν τα καταφέραμε πέρυσι, θα τα καταφέρουμε και φέτος. Βέβαια, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται μόνο με την καιρό, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλες ενέργειες, όπως η συντήρηση και τεχνικά έργα για τη σπάταλη του νερού και των συστημάτων αρδεύσεων που είναι μια σύνθετη δουλειά, αλλά πρέπει να γίνει για να εξοικονομήσουμε νερό».

Σχετικά

Γιόρτασε ο Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων στο Μάνεσι Τριταίας

Με κατάνυξη και συγκίνηση εορτάστηκε την 1η Ιουλίου η...

Ιδρύθηκε επίσημα ο Πολιτιστικός – Φυσιολατρικός Σύλλογος Καλέντζι Αχαΐας

Με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών στις 5...

Δρομολογείται η δημιουργία νέου κοιμητηρίου στη Χαλανδρίτσα

Μπροστά σε μια σημαντική εξέλιξη βρίσκεται η Κοινότητα Χαλανδρίτσας,...

Νέες δεξαμενές ύδρευσης σε Δροσιά και Πτέρη από τον Δήμο Ερυμάνθου

Με στόχο τη διασφάλιση επάρκειας και ποιότητας στο πόσιμο...

Γιορτή πίστης και παράδοσης στο ξωκλήσι του Αγίου Ανδρέα στη Ρουπακιά Ερυμάνθου (pics)

Με κατάνυξη, συγκίνηση και... μπόλικο παραδοσιακό κέφι γιόρτασε σήμερα...